Investeren in een aanbouw of kelder, slim of niet?

Al sinds 2013 zitten de huizenprijzen in de lift. Een trend die ondanks de coronacrisis blijft bestaan volgens economen. Ook geld verdienen met een koophuis komt steeds vaker voor, want ook daarin kan u investeren. Denk aan het aantal vierkante meters van uw huis vergroten, zodat deze meer waard wordt. Maar is dat wel zo?
 
Het antwoord is: niet altijd! Het kost vaak veel tijd en er wordt te weinig rekening gehouden met onvoorziene kosten volgens experts. Er moeten vergunningen aangevraagd worden, eventuele onderzoeken uitgevoerd worden en als u pech heeft komt u tijdens de bouw nog meer ongewenste verassingen tegen. Het Nibud adviseert minstens 5 procent van het budget voor onvoorziene uitgaven te reserveren.
 
Een hypotheek voor de financiering
Mocht u een flinke buffer hebben, dan is dit het moment om het bedrag te investering in uw woning. Bovendien moet u vermogensrendementsheffing betalen over een vermogen boven de 30.846 euro.
 
Geen flinke buffer maar wilt u wel investeren? Dan is een tweede hypotheek of een persoonlijke lening een optie. Gaat u voor een hypotheek? Dan heeft u een taxateur, adviseur en notaris nodig en betaalt u al snel 5.000 euro extra.
 
In het geval van een persoonlijke lening komen deze kosten er niet bovenop, wel moet er vaak een hoge rente betaald worden (+/- 5 procent).
 
Of investeren in een aanbouw wel of niet goed is, is dus lastig te bepalen. Het is zeker de moeite waard als u er zelf nog een tijd blijft wonen en het uw woonplezier vergroot, alles wat het meer oplevert is dan mooi meegenomen.