Hoe klimaatverandering ook verzekeraars beïnvloed

Het extreme zomerweer van 2023 heeft een grote impact gehad op vakantiegangers en hun eigendommen. Vooral de hagelbuien in Zuid-Europa hebben voor enorme schade gezorgd aan auto's en caravans. Nederlandse verzekeraars hebben alleen al in de maand juli 45 miljoen euro uitgekeerd voor schade door hagel. In totaal claimden automobilisten met door hagel beschadigde auto's in 2023 60 miljoen euro. In 2022 was dat maar 16 miljoen, een enorm verschil. Dit is een groot deel van de totale klimaatschade aan Nederlandse voertuigen, die vorig jaar opliep tot 112 miljoen euro, volgens de Klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars.


Schade in Europa

Niet alleen Nederland, maar vrijwel heel Europa werd vorig jaar getroffen door extreem weer. Slovenië en Frankrijk kampten met grootschalige overstromingen, Italië werd geteisterd door hagelstenen zo groot als pingpongballen en in Griekenland brandden uitgestrekte bosgebieden af. De meeste schade aan voertuigen trad op door hagelbuien in Zuid-Europa, wat leidde tot een schadepost van 45 miljoen euro. Het extreme weer in Europa kostte 151 mensen het leven en veroorzaakte een recordbedrag aan schade van 13,4 miljard euro, waarvan 5,7 miljard euro in Duitsland.


Noodzaak tot klimaatadaptatie

Het veranderende klimaat dwingt ons tot aanpassingen, zowel in Nederland als daarbuiten. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars benadrukt de noodzaak van klimaatadaptatie, vooral in stedelijke gebieden. "We moeten stoppen met bouwen op risicovolle locaties zoals uiterwaarden van rivieren en buitendijkse gebieden," zegt hij. Ook is het belangrijk om rivieren meer ruimte te geven en de juiste beschermingsmaatregelen te treffen, vooral voor kwetsbare economische sectoren zoals de landbouw.

 

Schadepreventie

Naast aanpassingen is schadepreventie belangrijk. Veel mensen weten niet wat ze moeten doen bij extreem weer. Het helpt om u bewust te zijn van de klimaatriscio’s in uw woongebied, wat u kunt nagaan via websites zoals overstroomik.nl en de klimaateffectatlas.nl. Bij aankomend extreem weer kunt u voorzorgsmaatregelen nemen zoals ramen sluiten, dakgoten schoonmaken en tuinspullen opbergen.

Toeristen en bewoners moeten weersvoorspellingen goed in de gaten houden en voorbereid zijn op noodsituaties. De veranderende klimatologische omstandigheden vragen om een proactieve houding ten aanzien van preventie en aanpassing.