Hiervoor moet u zich wel of juist niet verzekeren

Nederlanders zijn experts in verzekeringen, u kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Denk aan een telefoonverzekering, reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, bruiloftsverzekering en veel meer. Maar wat is nu écht nodig? Dat ontdek en bepaalt u zelf aan de hand van onderstaande tips:
 
Tip 1: Ga na of u het zelf kan betalen
Een verzekering zorgt ervoor dat schade wordt gedekt, denk aan een telefoonverzekering. Stel voor dat uw scherm kapot gaat en deze gemaakt moet worden, dit kost u rond de €100,-. Dat is pijnlijk geld. Bent u ervoor verzekerd dan lijkt dit u ineens niets te kosten, maar dat is niet helemaal waar. Op dat moment hoeft u inderdaad niet de volle €100,- te betalen, maar door het jaar heen betaalt u iedere maand of ieder kwartaal premie. Vaak lopen deze premies op tot €200,- per jaar, dat is het dubbele. Kan u de €100,- betalen uit eigen zak, kies dan niet voor een verzekering. U bent vaak duurder uit, tenzij u heel veel pech heeft.
 
Uiteraard gaat het bij een telefoonverzekering vaak niet om duizenden euro’s. Bij een bruiloft of een operatie voor uw huisdier is dit een ander geval. Denk dus goed in ieder scenario en scheer niet al uw verzekeringen over een kam.
 
Tip 2: Kies voor verzekeren óf sparen, niet allebei
Er zijn veel verzekeringen die heel nuttig klinken, maar dat niet zijn. Wilt u zekerheid? Dan kan een verzekering altijd handig zijn, maar vergeet niet dat dit u ook veel geld kost. Sparen voor hetgeen u zich zou willen verzekeren is dan vaak ook een betere optie dan een verzekering afsluiten.
 
Ga dan ook altijd na of iets het waard is, of dat u er ook gewoon zelf voor kan sparen. Uiteraard zijn bijvoorbeeld een opstalverzekering en autoverzekering de moeite waard omdat deze kosten flink uit de klauwen kunnen lopen. Bij zaken waarvan de kosten minder hoog zijn, kunt u beter, het geld wat u anders aan uw verzekeraar zou betalen, op een spaarrekening zetten.
 
Kortom, ga vooral eerst na of u het geld heeft (of kan sparen) om de schade zelf te dekken. Uiteraard heeft u voor veel zaken zeker weten een verzekering nodig, maar niet in alle situaties. Dit hangt echt van uw privésituatie af.