Duurzamer rijden, maar een duurdere verzekering?

Rijden met een elektrische auto is een groenere keuze dan met een diesel- of benzineauto. Ondanks dat er bij de productie van het accupakket voor elektrische auto’s CO2 vrijkomt, is een elektrische auto onder de streep, na zo’n 40.000 kilometer rijden, alsnog duurzamer. Maar waarom is de verzekering van een elektrische auto duurder?

Geld.nl heeft een onderzoek uitgevoerd waarin de kosten van een autoverzekering voor een benzineauto en elektrische auto werden vergeleken. Hierin is naar voren gekomen dat een autoverzekering voor een elektrische auto gemiddeld 12,50 euro per maand duurder is. Jaarlijks kost dat zo’n 150 euro.

Waarom zijn de kosten hoger?

Meerdere autoverzekeraars gaven aan dat de premies van een autoverzekering voor een elektrische auto hoger liggen doordat de schadelast hoger is. Het repareren van elektrische auto’s vraagt technische en specialistische vaardigheden die niet elke monteur bezit. Daarnaast vertelt een woordvoerder van Allianz Direct dat de kosten van het vervangen van een accu al snel meer dan 4500 euro kan kosten. Daar bovenop zijn elektrische auto’s vaak zwaarder dan benzineauto’s. Hierdoor veroorzaken ze vaker (letsel)schade bij een aanrijding.

Verschillende modellen en uitvoeringen

Tot slot geeft Amanda Bulthuis van Geld.nl aan dat in het onderzoek auto’s met vergelijkbare prijzen zijn vergeleken. Hierdoor waren in het onderzoek de elektrische auto’s vaak instapmodellen en de benzineauto’s waren een luxere uitvoering. Als elektrische en benzineauto’s van vergelijkbare modellen en uitvoeringen waren vergeleken, dan zou het gemiddeld 250 euro per maand duurder zijn om een elektrische auto te verzekeren.