Drie tips voorkomen schoorsteenbrand

Wist u dat er iedere winter gemiddeld zo’n 2.000 schoorsteenbranden plaatsvinden in Nederland? Meestal vergoedt de opstalverzekering de schade, tenzij u de schade had kunnen voorkomen. Daarom geven we u drie eenvoudige tips om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Laat uw schoorsteen vegen
De meeste schoorsteenbranden ontstaan doordat aanslag op de schoorsteenwand vlam vat. Daarom raden we u aan tenminste één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Zo wordt het rookkanaal weer schoon én de lucht kan makkelijker worden afgevoerd. Hierdoor voorkomt u overigens ook dat er giftige en/of schadelijke gassen in uw woonkamer terechtkomen.

Gebruik goed hout
Misschien denkt u…och, het zal zo’n vaart niet lopen, maar niet alle houtsoorten zijn geschikt om op het vuur te gooien. Hout voor in de open haard moet ook schoon en droog zijn. Stook dus geen hout dat net gekapt en nog vochtig is. Bewerkt resthout, waar geverfde onderdelen tussen zitten is ook niet geschikt voor uw open haard. Tot slot raden wij u het gebruik van naaldhout sterk af vanwege de hars die verkleeft met de kachelpijp.

Zet altijd zand of zout klaar
Er is er altijd een risico dat het toch misgaat. Zorg daarom dat u zand of zout heeft klaarstaan om het vuur mee te doven en gebruik GEEN water. Door het gebruik van water kan er namelijk een ontploffing ontstaan en zorgt water voor enorme rookontwikkeling in uw woning. Uiteraard is het zeker aan te raden een brandblusser binnen handbereik te houden.

Op de website van de brandweer vindt u onder brandveiligheid/kachel- en schoorsteen meer informatie en tips. Het spreekt voor zich dat u verder ook een goede brandverzekering heeft. En nu maar genieten met zijn allen van uw kachel of haard!