De inboedelwaardemeter en herbouwwaardemeter

Met de inboedelwaardemeter en herbouwwaardemeter kunt u de waarde van uw inboedel en de herbouwwaarde van uw woning vaststellen. Hiermee bepalen de meeste verzekeraars het benodigde verzekerd bedrag voor uw inboedelverzekering en opstalverzekering.

De waarde van uw inboedel gebeurt op basis van leeftijd en inkomen van de hoofdkostwinner, de samenstelling van het huishouden en de oppervlakte van de woning. Ook wordt gevraagd wat de waarde is van uw audio- en computerapparatuur, sieraden en/of andere bijzondere bezittingen.

Voor de herbouwwaarde wordt gekeken naar onder andere het type woning, inhoud van de woning, bouwdelen en kwaliteitsniveaus. De herbouwwaarde is het bedrag is waarvoor uw huis in dezelfde staat weer opnieuw gebouwd kan worden. Locatie en grond worden hierin niet meegenomen, omdat deze bij schade niet verloren kunnen gaan.
Bij de verkoopwaarde spelen die factoren wel een rol. Daarom is de verkoopwaarde altijd hoger dan de herbouwwaarde.
U kunt deze herbouwwaarde enigszins bepalen met een recent taxatierapport van een beëdigd taxateur of makelaar, maar dat is geen garantie. Vul dus altijd de herbouwwaardemeter in.

Het is handig iedere vijf jaar een nieuwe inboedelwaardemeter in te vullen en na iedere vijf of tien jaar een nieuwe herbouwwaardemeter. Vult u deze waardemeters correct en tijdig in, dan zorgt u dat u niet onderverzekerd bent en dus een lager bedrag wordt uitgekeerd.