Corona: minder inbraak, meer cybercrime

Ook nog wat goed nieuws in deze bizarre tijd. Het aantal inbraken en diefstal daalde de afgelopen jaren al en is nu nog lager door de uitbraak van het Corona-virus. Het overgrote deel van de bevolking is immers thuis. Aan de andere kant maken cyberriminelen gebruik van de situatie.

Uw computer thuis is veelal minder goed beveiligd dan de systemen van werkgevers. Verder zijn veel mensen in deze onzekere tijden op zoek naar informatie en nieuws rondom corona. Samen met de angst voor het virus creëert dit de ideale omstandigheden voor cybercriminelen.

Voorbeelden van acties van cybercriminelen zijn: 
  • E-mails die gericht zijn aan ouders en voogden. In de mail wordt malware meegestuurd die informatie zoals bankgegevens kan stelen.
  • Handleidingen die tips geven over het beschermen van familie en vrienden tegen het virus. In de mail zit een link die schade veroorzaakt als u erop klikt.
  • Malware die u vraagt om mee te helpen bij het vinden van een geneesmiddel door de rekenkracht van uw computer beschikbaar te stellen. Deze malware doet echter heel iets anders, namelijk cryptogeld zoals bitcoins stelen.
Gelukkig zijn de grote technologiebedrijven inmiddels een samenwerking aangegaan om nep-informatie op hun websites zoveel mogelijk te voorkomen. Dat belet criminelen echter niet om u met mailtjes te bestoken. Meer dan ooit is een gezonde achterdocht dus belangrijk bij berichten van onbekende afzenders. Vertrouwt u het niet, klik dan nergens op en gooi de mail direct weg. Vergeet ook niet om de prullenbak van uw mailprogramma te legen.

Uiteraard wilt u alle ellende voorkomen, maar identiteitsfraude bijvoorbeeld kan verzekerd zijn met een (aanvullende) dekking op uw rechtsbijstandverzekering.