Consumentenfraude blijft toenemen – zo voorkomt u dat u slachtoffer wordt

U krijgt een appje van uw ‘zoon’ met een dringend verzoek om geld. Of u ontvangt een e-mail van ‘uw bank’ met het verzoek om uw gegevens te bevestigen. Het lijkt onschuldig, maar het kan het begin zijn van een fraudezaak waarbij u duizenden euro’s kwijt bent.

Consumentenfraude kent vele vormen. Denk aan WhatsApp-fraude, phishing via e-mail of sms, aankoopfraude via nepadvertenties, of zelfs identiteitsdiefstal. Criminelen worden steeds slimmer in het nabootsen van vertrouwde afzenders en websites. Eén onoplettend moment kan al voldoende zijn.

Wat kunt u doen?

Controleer altijd of een webshop betrouwbaar is: heeft deze een KvK-nummer, echte contactgegevens en duidelijke voorwaarden? Ontvangt u een betaalverzoek van een familielid via WhatsApp? Bel deze persoon altijd om het te controleren. Klik bovendien nooit zomaar op links in berichten, hoe geloofwaardig ze ook lijken.

Als u toch slachtoffer bent geworden, meld dit dan bij de Fraudehelpdesk en doe direct aangifte bij de politie. Neem ook contact op met uw bank om verdere schade te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen. Door alert te zijn en uw digitale veiligheid serieus te nemen, voorkomt u dat u slachtoffer wordt van sluwe oplichters.