Bromfiets, snorfiets of scooter verzekeren? Waar op letten...

Bromfietsen, snorfietsen en scooters zijn erg populair bij dieven. Bijna één procent van alle ‘brommers’ wordt gestolen. Dat lijkt niet zo veel, maar in maart’19 waren er zo’n 1.1 miljoen benzine- en 45.000 elektrische brom- en snorfietsen in Nederland. Dan betekent 1% toch bijna 10.500 exemplaren! Dat maakt dat de premies erg hoog zijn voor verzekeringen die ook diefstal van bromfietsen dekken. Om aan te geven hoe hoog: na drie jaar heeft u gemiddeld net zoveel premie betaald als de dagwaarde van het voertuig op dat moment.

Niet zo vreemd dat jongeren naast de hoge premie een risico-opslag betalen, waardoor de premie nog hoger wordt. Dit verklaart misschien waarom het aantal jongeren met een bromfiets in de afgelopen tien jaar - op papier - flink is gedaald.  Veel ouders betalen echter de verzekering van de bromfiets of scooter. Doet u dat ook? Pas op, want dit heeft risico’s. Is uw zoon of dochter namelijk niet geregistreerd als (regelmatige) berijder, dan mag de verzekeraar bij een schade uw eigen risico verhogen. Dit kan in de praktijk wel oplopen tot € 5.000. Ook kan de verzekeraar een deel van de schade op u verhalen. Sommige aanbieders keren zelfs helemaal niets uit als de schade is veroorzaakt door een jonge(re) bestuurder die niet bekend is bij de verzekeraar. Lees dus altijd goed de kleine lettertjes van uw verzekeringspolis. Kortom: eerlijk duurt het langst. Ook als dat betekent dat u meer premie moet betalen.

Dat betekent niet dat het eenvoudig is een goede, passende verzekering te kiezen voor uw bromfiets, snorfiets of scooter. Net als bij bijvoorbeeld autoverzekeringen zijn er flinke verschillen tussen de polissen van de verschillende aanbieders. Wilt u de beste passende keuze, maar komt u er niet uit? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur. Die zet voor u de feiten op een rij, zodat u de beste keuze kunt maken.