Bent u oververzekerd?

In vergelijking met andere landen sluiten Nederlanders veel verzekeringen af. Sterker nog, de Consumentenbond heeft de indruk heeft dat Nederland een zwaar oververzekerd land is. Oververzekerd zijn: kan dit eigenlijk wel?

Twee verzekeringen zijn verplicht in Nederland. Zo moet iedereen van 18 jaar en ouder een zorgverzekering afsluiten. En als u een auto bezit bent u verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen kunt u dan nog aanvullen met extra modules.

Dat betekent niet direct dat u alle overige verzekeringen meteen op kunt zeggen. Bij schade aan uw huis kunnen deze kosten zo hoog oplopen, dat kan een gemiddelde particulier niet echt betalen. Dus uw opstalverzekering is toch wel een nuttige verzekering. Het gaat erom dat u dat verzekert waarbij in geval van schade de schadebedragen enorm op kunnen lopen. Natuurlijk is het goed om van tevoren enigszins in te schatten hoe groot het risico is dat u loopt. Zo ontdekt u welke verzekeringen u echt nodig hebt.

Tips
  • Zorg dat de dekking van uw reisverzekeringsdekking niet overlapt met uw zorgverzekering. Dat scheelt weer kosten.
  • Check ook uw inboedelverzekering. Heeft u veel minder spullen in huis dan voorheen? Misschien is de verzekerde waarde te hoog.
  • Kijk uw polissen na en vergelijk uw verzekeringen met die van andere aanbieders.